Content Marketing

1. Obraćajte se pravoj publici!

Kako napisati sadržaj za internet stranicu?

Prije pisanja sadržaja za internet stranicu morate saznati kome želite dostaviti informaciju!

Dobro poznavanje Vašeg idealnog potencijalnog klijenta osigurava Vam znanje o tome zašto bi oni trebali Vašu uslugu ili proizvod, što od sličnih usluga već koriste, da li imate bolje rješenje za njih te zbog čega bi prešli na Vaše usluge (počeli koristiti Vaše proizovde). Također, možete to znanje iskoristiti kako bi apelirali na Vašu publiku prikazivanjem onih boljih elemenata Vaše usluge ili proizvoda s obzirom na to koje oni koriste do sada!

Ne žurite, uzmite si vremena i zamislite osobu koja je predstavnik potencijalne grupe kupaca za Vaše proizvode ili usluge.

Naravno, preporuča se da prije početka pisanja, a u slučaju da imate formiranu ideju Vašeg predstavnika potencijalne grupe kupaca pogledate i Vaš alat za analizu posjetitelja Vaše internet stranice i pomoću saznanja kreirate sadržaj.

2. Optimizirajte sadržaj (post) i budite na socijalnim mrežama!

Istina je da Vaš sadržaj prvo treba biti prilagođen čitatelju, a onda za Google tražilice, ali imajte na umu da optimizaciju ne bi trebalo odbaciti!

Ključne riječi – kod pisanja članka / sadržaja nemojte trpati ključne riječi samo da ih imate u članku, pišite prirodno, ali gledajte da Vam je ključna riječ motiv/tema oko koje ćete graditi cijelu priču.

3. Pokažite vrijednost

Svojim čitateljima kroz svoj sadržaj dajte nešto vrijedno, nešto što im treba, kao na primjer:

  • Riješite neki specifični problem iz struke
  • Uključite linkove za daljnje obrazovanje o problemu
  • Sami kreirajte dodatni sadržaj

Vaš sadržaj ne smije za cilj imati samo prodaju Vaših usluga ili proizvoda, preko njega stvarate autoritet!

Ako Vaši čitatelji smatraju da osim prikaza i same kupnje Vašeg proizvoda ili usluge nemaju dodatnu vrijednost (u obliku dodatne informacije) velika je šansa da će Vas ignorirati.

4. Budite “ljudi”, a ne samo stvaratelji sadržaja

Ostanite otvoreni za komentare, kritike i ako su realni i konstruktivni prihvatite ih. Ipak je to Vaša publika.

5. Informirajte i djelite

Prenesite zanimljive novosti iz vaše branše. Ponekad i neki šaljivi sadržaj može razbiti monotoniju i stvoriti dodatnu vrijednost.

Na Vašu konkurenciju gledajte kao na partnere. Učite od njih i podijelite bitno i važno sa svojom publikom. Bilo da je to neki video, meme, opis novog proizvoda ili e-book.

 

 

6. Educirajte svoju publiku

Naučite svoju publiku nešto što bi oni željeli znati, pokažite im kako se koristi Vaš proizvod ili Vaša usluga.

Cilj je vlastitoj publici pokazati kako Vaš proizvod ili Vaša usluga rješava određeni problem i da je ona u tom trenutku najbolje rješenje za njihov problem.

Naravno educiranje ne mora biti jedini i stalni centar svakog komada sadržaja kojeg napišete, ali ipak Vama je cilj da Vaša publika na kraju kupi od Vas.

7. Uključite čitatelje

Kako uključiti čitatelja?

Pričajte direktno, kroz svoj sadržaj za internet stranicu obraćajte se njima!

Postavljate pitanja, očekujte i tražite komentare (naravno umjerno).

Probajte s vremenom razviti vlastiti stil pisanja, prepoznatljiv.

Cilj je uhvatiti i zadržati pozornost što duže!

8. Optimizirajte sadržaj za konverziju

Vaš sadržaj bi skoro uvijek trebao sadržavati CTA (call to action /poziv na akciju) koji točno kaže što želite da Vaši čitatelji naprave slijedeće. Sad smatrate da bi bilo pametno svaki put nakon teksta staviti CTA za kupovinu Vaših proizvoda ili usluga, ali to često nije pametno niti primjereno.

Primjer 1. Blog post – Od Vaših čitatelja zatražite putem CTA da pogledaju ostale Vaše resurse, informacije ili pageove

Prmjer 2. Video – Od čitatelja zatražite da se pretplate ili like-aju Vaš kanal.

Vaš sadržaj mora biti lako čitljiv, prepoznatljiv kako bi stvorio pozitivan učinak na Vaše potencijalne klijente koji će onda bez razmišljanja odraditi daljnju akciju.

U tehničkom smislu da bi to ostvarili trebali bi koristiti:

  1. Font koji je lako čitljiv – veličinu i debljinu
  2. Tekst mora biti dobro formatiran
  3. Paziti na kontrast

9. Distribuirajte vlastiti sadržaj!

Content marketing (sadržaj pisan u svrhu marketinške kampanje) zasniva se na dobroj distribuciji samog sadržaja. Ako ne koristite kanale na kojima će Vas pronaći ljudi koji pripadaju Vašem tipu potencijalnih klijenata nećete napraviti puno.

Promovirajte vlasitit sadržaj i omogućite mu da se dalje sam promovira!

10. Nemojte previše komplicirati s cijelim procesom!

Izrada sadržaja za internet stranicu, pogotovo uz silne savjete (kao što je ovaj) raznih agencija može stvoriti napetost i nervozu te Vas dovesti do stanja kada niste više sigurni da li radite dobar posao.

U Vašem poslu je Vaše znanje, iskustvo i tradicija, a o svom poslu najbolje ćete pisati sami (osim ako ne nađete agenciju specijaliziranu za branšu ili s vrlo kvalitetnim timom za content marketing). Stvaranje sadržaja bi trebao biti i gušt i želja da Vašim potencijalnim kupcima prenesete ipak neko znanje koje ne mogu naći na drugom mjestu!

 

Saznajte novosti, ponude i akcije!

Saznajte novosti, ponude i akcije!

Prijavite se na našu e-mail listu kako bi saznali sve bitne informacije iz digitalnog svijeta!

Uspješno ste se prijavili! Vaš posao raste kroz Vas!